Informatii utile cand ai nevoie de schimb valutar

dolari

Uneori avem venituri ocazionale in valuta, insa mai multe sunt cazurile in care avem nevoie sa cumparam valuta din diverse motive. Spre exemplu, poate plecam intr-o calatorie (euro si dolarul sunt monedele de circulatie internationala, pe care le putem schimba simplu si convenabil in orice tara), poate avem de plata rate pentru un credit in valuta, poate trebuie sa cumparam o masina sau o locuinta si pretul convenit trebuie achitat in EUR sau USD.

Oricine are nevoie de schimb valutar trebuie sa fie la curent cu informatiile de moment cu privire la curs valutar BNR, iar date la zi se pot gasi aici, pe site-ul web specializat bnr-cursvalutar. Asadar, primul pas este informarea. Cursul de referinta euro – leu (si indirect dolar – leu) este stabilit de Banca Nationala a Romaniei si publicat in fiecare zi lucratoare, la ora 13:00, fiind valabil pentru ziua urmatoare. Oscilatiile din piata sunt transpuse si in cursurile de schimb valutar propuse de bancile comerciale si de casele de schimb valutar. Astfel, este bine sa stim la ce sa ne asteptam si mai ales la intervalele care ar fi echitabile, pentru a nu alege o varianta neavantajoasa.

Cand calatorim in alte tari, daca platim cu cardul bancar la POS, schimbul valutar se face instant, indiferent de moneda de pe card si indiferent de moneda in care este necesara plata. Spre exemplu, avand un card bancar de lei, putem plati simplu atat in euro, cat si in lire turcesti. Cursul de schimb valutar va fi unul de obicei mai putin avantajos decat cel de referinta, incluzand anumite comisioane ale bancilor, procesatorilor, emitentilor. Totusi, este de obicei mai avantajos decat sa scoti bani de la ATM, caci atunci exista atat acest curs valutar mai putin prietenos, cat si comisionul operatiunii de retragere numerar (daca nu cumva banca ofera posesorului de card conditii speciale). Nu uitati sa fiti mereu la curent cu oscilatiile cursului de schimb, prezentate si pe website-ul curs-valutarbnr.

Unele banci au inceput sa ofere avantaje clientilor atunci cand acestia au nevoie de schimb valutar in conturile proprii. Mai exact, daca vrei sa transferi bani din contul tau in lei spre exemplu in contul tau in euro, banca ti-ar putea oferi conditii aparte. Exista chiar banci care, in anumite limite, ofera nu doar un cars valutar preferential, ci chiar schimb valutar la curs BNR, la anumite operatiuni efectuate online de catre client.

Aveti de gand sa schimbati o suma mare de bani si nu va preseaza timpul? Pe langa faptul ca trebuie sa alegeti cu atentie o modalitate convenabila, ar putea fi uila sa analizati si datele de istoric curs valutar. Si asta pentru ca, daca observati ca exista oscilatii mari de moment (poate din cauza unui anumit eveniment economic sau politic), ar fi bine sa va ganditi daca este momentul oportun sau daca mai bine mai asteptati.

Be the first to comment on "Informatii utile cand ai nevoie de schimb valutar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*